söndag 19 mars 2017

Ett jobbigt och allvarligt inlägg



Om att ha begått våld. När jag pratar om våld i den här texten så syftar jag främst på psykiskt, emotionellt och sexuellt våld samt våld i nära relationer. Inga grafiska/ingående beskrivningar förekommer. 



Det är jobbigt att granska sitt eget beteende, att veta att man har eller kanske har gjort något hemskt. Är man en genuint empatisk människa är det nog till och med fullkomligt fruktansvärt och en är sannolikt fylld till bredden med skam. Det finns inte mycket handböcker i hur en hanterar ett sådant läge och det är ganska ensamt. Det ska det vara också. Missförstå mig rätt - det ska vara ensamt på så sätt att du inte ska förvänta dig hjälp att hantera situationen, från den du har utsatt eller från någon i din omgivning, innan någon erbjudit sig. Men det finns ingen anledning att tro att du är ensam om att ha begått fruktansvärda misstag eller att behöva granska sitt beteende.

Jag vill varmt rekommendera en text till att börja med (- till alla, inte bara dig som fått höra att du har skadat någon):


"When we are able to admit that the capacity to harm lies within ourselves – within us all – we become capable of radically transforming the conversation around abuse and rape culture. We can go from simply reacting to abuse and punishing abusers to preventing abuse and healing our communities."

Min text är löst baserad på artikeln ovan. En cover, typ. Läs gärna båda, men annars kommer jag sammanfatta mycket av den.



Det första och viktigaste att göra om någon berättar för dig att du gjort hen illa: lyssna. Lyssna utan att bli defensiv, utan att tvivla, förminska eller komma med ursäkter, och utan att få situationen att handla om dig och dina känslor. Vänta med dem. Det är inte du som avgör om de är relevanta.

Det är jag och bara jag som avgör om något jag utsatts för var ett övergrepp. Eller sexuella trakasserier, psykisk misshandel - vilken form av våld som helst. Jag har rätt att känna det jag känner, och någons intention förändrar inte det jag upplever där och då. En våldshandling blir inte mindre av att någon inte menade att skada. En våldshandling måste inte heller vara det värsta jag varit med om för att det ska få räknas som just våld. Jag kan, men måste inte hata min förövare - ett övergrepp är inte mindre ett övergrepp bara för att jag kanske fortfarande tycker om personen som gjorde det. Alla komplexa, "motsägelsefulla" känslor som utsatt måste få ta plats. Framför allt måste jag inte välja mellan att få mina känslor erkända och att behålla en potentiellt viktig relation.

"What if we understood being confronted about perpetuating abuse as an act of courage – even a gift – on the part of the survivor?"



Därefter - ta ansvar för dina handlingar. Dvs erkänn helhjärtat för dig själv att det är du och bara du som bär ansvaret för dina handlingar och skadan de kan ha orsakat.

"No one, and I really mean no one – not your partner, not patriarchy, not mental illness, not society, not the Devil – is responsible for the violence that you do to another person."



Försök förstå situationen. Att förstå varför något hände, varför du agerat på ett visst sätt och varför det var skadligt är essentiellt för att lära sig bryta mönstret och inte göra om samma misstag. Den utsatta är inte skyldig att lära dig detta. Om du har svårt att ändra ditt beteende själv - det finns hjälp att söka. Några tips är Preventell, Rikskriscentrum, 1000 Möjligheter, Välj att sluta (Stockholms län) eller en lokal mansmottagning (varav en del tar emot personer oavsett kön).

Det kan alltså finnas orsaker till att du gjorde som du gjorde - men inga ursäkter. Det kan finnas orsaker som faller utanför stereotyperna om att du skulle vara en hemsk och maktlysten person som njuter av att skada och kontrollera andra - men det är ändå inga ursäkter.

Du kan ha agerat i affekt. Eller under drogpåverkan. Du kanske inte minns. En annan orsak kan vara att du inte visste om att det du gjorde riskerade att skada någon. Att du genuint trodde det var okej. Att du inte lärt dig alla aspekter av socialt och/eller sexuellt samspel eller hur makt och manipulation fungerar i praktiken. Och det är fortfarande inte en ursäkt, det gör fortfarande inte skadan mindre. Den utsatta kanske inte vill höra dina orsaker. Kanske vill hen det. Kanske förändras det med tiden, kanske inte. Mina egna läkningsprocesser (från sexuella, fysiska och psykiska övergrepp) har sett och ser väldigt olika ut. Här kommer vi tillbaka till det allra viktigaste - att lyssna och vara lyhörd för den överlevandes behov; varje process för läkande är unik.



Glöm inte att du har en egen process också. Att du kan så otroligt mycket bättre. Att du är en viktig och värdefull person som förtjänar att må bra. Glöm för helvete aldrig det.

Du förtjänar inte att på något sätt komma undan med våld du begår och fortsätta med samma beteende, men du förtjänar att må bra. Och nyckeln i detta ligger i: att separera skuld från skam.

Skuld handlar om vad en gör. Skam handlar om vem en är. Att känna skuld är att känna att ens handlingar var hemska. Att känna skam är att känna att en är hemsk.

En vill inte vara en av dom. Dom där som skadar folk, dom som en själv alltid har hatat av hela sitt hjärta. Dom som kanske satt djupa sår i en själv. Och om en erkänner sig höra till dom - var lämnar det en?: I ett avgrundsdjupt självhat. Självförstörelse. Det är när vi låter skammen ta över. Skam är nedbrytande och passiviserar människor.

Skuld däremot är något reparativt. Skulden är det som skapar förändring. Att bära skulden, erkänna våra egna misstag, syna våra maktpositioner och beteendemönster och förändra dem är det som lagar våra samhällen. Eller åtminstone - när vi slutat vara rädda för bära skulden även för fruktansvärda saker vi gjort, utan att samtidigt se oss själva som fruktansvärda människor, har vi kommit en bra bit på vägen. Vi måste inte välja mellan förnekelse och självhat.

Att du tar på dig hela skulden innebär inte att du måste identifiera dig med alla som har skadat dig.



Kom ihåg att det bara är din egen process du kan råda över. Hur den som utsatts eller andra väljer att hantera vetskapen att du begått våld är inte upp till dig. Du kan bli lämnad. Du kan bli utesluten. Det är en tung verklighet du kan ställas inför och det är inte lätt någonstans. Ge dig själv tid att sörja och utrymme att känna allt du kan tänkas känna. Men den som lämnar dig har sina personliga, legitima skäl att göra det som inte behöver handla om att straffa dig. Håll isär din egen och andras processer.

Förvänta dig därför inte heller att någon ska förlåta dig. Att ta ansvar för sina handlingar är inte att förtjäna förlåtelse. Helhjärtat ansvarstagande är erkännandet att du har begått skadliga handlingar, strävan efter att förstå hur de var skadliga, och lära dig att inte göra om dem. När egen vinning är motivet bakom din process och du använder ansvarstagande för att få någon att förlåta dig - är det inte ansvarstagande, utan manipulation, vilket är en förlängning av våldsdynamiken. Och som sagt har alla sina personliga skäl till att inte förlåta, eller så gör de det - det är inte upp till dig.

Men du måste förlåta dig själv. Det krävs en enorm styrka för att separera sin självbild från andras uppfattningar om en. Det är skitsvårt. Men det är också fullkomligt nödvändigt. Du kan inte ändra det förflutna och skam och självhat kommer inte laga vare sig dig eller någon annan.



Summering: det finns ingen objektiv sanning om dig, om du är "ond" eller "god". Det finns ingen objektiv sanning om någon människa. När vi erkänner människors komplexitet, river ner den skarpa dikotomin om gott och ont och istället vänder blicken mot oss själva, våra maktpositioner och beteendemönster är vi med och skapar en förändring. Vi är starka nog.