söndag 19 februari 2017

Basics

I bloggen kommer jag samla mina och andras subjektiva, högst diskuterbara analyser om makt, relationer och samtycke, och det är meningen att ingenting jag skriver ska tas som absoluta sanningar. Men bloggen bygger på några kompromisslösa utgångspunkter som du alltid bör ha i bakhuvudet när du läser. Dessa utgångspunkter är:

- Samtycke är något obligatoriskt för alla former av sexuell kontakt.
- Varje nytt steg av sexuell kontakt kräver samtycke.
- Samtycke är aldrig något bindande löfte utan kan när som helst dras tillbaka.
- Samtycke är inte begränsat till orden "ja" och "nej". Det går att samtycka utan att säga "ja" och det går att säga "ja" utan att samtycka. Ett nej eller motsvarande stoppord är alltid, alltid, alltid ett nej.
- Sexuella handlingar utan någons samtycke är sexuellt våld.
- Att hota eller tvinga någon till "samtycke" är inte samtycke utan övergrepp.
- Att tjata eller manipulera sig till "samtycke" är inte samtycke utan övergrepp.
- Att bryta mot premisserna för samtycket, t.ex. vägra skydda sig eller ljuga om skydd när den andra bara vill ha sex om det är skyddat, är ett övergrepp.
- Det är du och din upplevelse som avgör om något du utsatts för var sexuellt våld/övergrepp/våldtäkt och det är aldrig ditt fel vad någon annan gör mot dig.
- Enskilda fall av sexuellt våld är inget som går att jämföra eller gradera hur allvarliga de är eller inte är.
- Våldtäkt/övergrepp är en subjektiv upplevelse och därför går det inte att definiera utifrån vad som är och inte är en våldtäkt/ett övergrepp - det är upp till den utsatta att avgöra.
- Att skuldbelägga någon som utsatts för våld är en förlängning av våldet och våldtäktskulturen.
- Den största delen av allt sexuellt våld begås av män - män och mansrollen bär det största ansvaret för våldtäktskulturen.
- Detta innebär inte att det bara är män som begår sexuellt våld.


Jag har som mål att lägga upp ett eller två inlägg varje söndag eller måndag under en tid framöver. Alla kommentarsfält är medvetet inaktiverade på hela bloggen - men dela och diskutera gärna inläggen på eget håll!


Nu kan vi börja.